熙熙森林·广州猫

YY 宠物医院
赛诺 动物医院
致远 动物医院
方舟 动物医院
百思 动物医院
瑞鹏 动物医院
严国平 猫专科

[猫猫故事] 猫很大吃,每天吃450g猫粮。。。

无聊

一勺应该有150g,一日2勺,晚上还要宵夜,唔比就一直叫,撒娇。。。。。
    这样150*3,差不多吃450g。。。。。有无问题噶。。。
    猫11斤,刚刚绝育不久。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x
    奋斗

多大的勺啊?一天吃九两猫粮好象有点夸张啊
    开心

楼主,我只想讲,同我Stop,马上停止咁做,以后都5可以喂咁多。你只猫猫怪喺11斤,等于5.5KG,我算最多喺6KG,你睇睇成猫喂食图6,喺以一日来计算只可以进食72克噶饼干或者53克饼干+一个罐头。你再睇睇成猫喂食图4,呢三点都非常重要,任何一点都非常重要的。所以我建议你按照图片咁做,5单止为你着想,仲喺为猫猫怪身体健康着想。

我举个“栗子”,我朋友有一只猫就喺因为长期吃皇家32号过量无控制,搞到呢+超肥,肥到自己都唔办法起身,更5洗讲话行路同跑动,之前我其中一个朋友试试帮呢只肥猫减肥,可惜试过几次+几种方法都失败。人自己要减肥都很困难,仲话无减肥意识猫-.-。后尾就算啦,5理咯,后尾证实呢只肥猫得咗糖尿病(同人一样 终身到死都有),每日要帮佢打两次针(12小时打一次),有时仲要吃药+有时猫都会似人咁闹情绪5吃5打针,仲抓伤我朋友。然后我朋友见肥猫行为怪怪地带去医院睇,糖尿病超高+低血压,两度入医院,前前后后花了1000+新加坡币,以后就5知点算了。都5敢想(都5知要花几多人力、物力、财力、时间、精神、精力去特别照顾呢知糖尿病肥猫)

以下几张图喺皇家宠物食品噶建议图,我简单介绍下皇家宠物食品:皇家宠物食品有限公司全球总部于1967年成立,坐落在法国南部的埃玛哥共占地24公顷。因为我有朋友喂流浪猫都喺皇家32号,皇家宠物食品每个包装都清楚注明的。证明非常重要

我5喺帮皇家宠物食品打广告,不过真喺几好,我朋友D猫都变成肥肥白白,不过最5好就喺贵,很贵,非常贵。

我5知楼主或其他人有无呢个时间同耐心睇完,我自己都打好耐...不过我以上讲噶都喺真人真事~真人真事~真人真事

所以我建议楼主你以为最后按图片嚟喂食。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x

楼主,应该无这么夸张吧?要准确点称出一两一两猫粮来喂,你这样一勺来估不准确的。看一天能吃多少?一天的份量大概就65g左右就正常了。

楼主的猫纹几靓,好看。
    开心

150g一勺太夸张了吧 一斤粮够一只猫吃十天了 最好的控制方法就是少吃多餐 你增加到4次 每次二、三小汤勺量就好了,否则绝育后会充气球一样暴涨,长到16斤以上就很恐怖了
    开心

150g一勺太夸张了吧 一斤粮够一只猫吃十天了 最好的控制方法就是少吃多餐 你增加到4次 每次二、三小汤勺量就好了,否则绝育后会充气球一样暴涨,长到16斤以上就很恐怖了
    无聊

蓝莓 发表于 2016-9-4 09:19
    楼主,我只想讲,同我Stop,马上停止咁做,以后都5可以喂咁多。你只猫猫怪喺11斤,等于5.5KG,我算最多 ...

其实唔系我只猫,我都觉得咁大吃好夸张,我问问他到底准确量多少
    无聊

小字辈 发表于 2016-9-4 17:00
    楼主,应该无这么夸张吧?要准确点称出一两一两猫粮来喂,你这样一勺来估不准确的。看一天能吃多少?一天的 ...

不是楼主的猫,我让猫主买个有刻度的杯量度一下把
    开心

傻兔小白 发表于 2016-9-5 13:46
    其实唔系我只猫,我都觉得咁大吃好夸张,我问问他到底准确量多少

呢只肥猫几大年纪呀?