熙熙森林·广州猫

YY 宠物医院
赛诺 动物医院
致远 动物医院
方舟 动物医院
百思 动物医院
瑞鹏 动物医院
严国平 猫专科
楼主: kkliu99

[养护分享] 自制全肉猫饭,增肥必备(不会做的童鞋看过来,其实很简单)

难过

煮了,主子不赏脸,一口都没吃。感觉以后都不会再爱了。。

随丰 发表于 2013-7-13 21:19
    如果你试给它吃一段时间生骨肉,你就会发现猫屎是没臭味的

生噶唔会唔好咩?

520_jane 发表于 2013-7-14 20:51
    煮了,主子不赏脸,一口都没吃。感觉以后都不会再爱了。。

比我家的还挑食啊!

阿仔 发表于 2013-7-12 14:50
    犀利啊~~~我屋企果只都系吃自制,不过就是起骨既鸡脚肉+罐头

鸡脚起骨,犀利啊!
    无聊

楼主太厉害啦
    慵懒

kkliu99 发表于 2013-7-11 11:46
    你话猫屎定咩啊?我觉得无论吃咩,猫屎都系臭噶!哈哈

距可能系想问猫猫个身阵味吖。我朋友以前养猫,跟人食饭同肉,一入距门口咋,阵猫味“扑面而来”吖!但我见亲戚养猫,喂猫粮,入距屋距唔讲,我都唔知有养猫吖,完全无味吖。
    所以我都想知,食猫粮以外既野猫猫个身会唔会有异味吖?
    我系新手,只猫猫岩岩2个月,早几日俾我妈偷偷地喂左距2只虾肉,哗,第二日好口臭吖!搞到我当日净系喂距2餐,等距清返肠胃先无树吖(但系D屎都系甘臭)。所以唔敢再俾肉距食咯,至多都系用吞拿鱼包拌干粮俾距食咋。
    不过,就算系甘,我闻过我猫猫身无味,但一入厨房都系觉有阵猫味吖(因为距仲未识去厕所,所以暂时限定距活动范围响厨房同厕所,免得我通屋稳距D屎尿黎清洁吖),莫非只能纯干粮,连湿粮都唔得?

鱼唔系直接可以买鱼脊或者买鱼胶?

chilli 发表于 2013-7-15 20:13
    距可能系想问猫猫个身阵味吖。我朋友以前养猫,跟人食饭同肉,一入距门口咋,阵猫味“扑面而来”吖!但 ...

可以噶,只要距无周围大小便就唔会有异味!你猫猫几大,可能突然吃甘多肉消化唔黎,无事噶~肝脏类一定要尽量少,一个星期一2餐就好啦,其他时候喂白肉。猫系肉食动物黎,斋喂猫粮我觉得唔好咯~

鹏鹏鹏 发表于 2013-7-15 22:51
    鱼唔系直接可以买鱼脊或者买鱼胶?

哇,吃到甘矜贵,你家大王一定好好福气
    慵懒

kkliu99 发表于 2013-7-16 08:39
    可以噶,只要距无周围大小便就唔会有异味!你猫猫几大,可能突然吃甘多肉消化唔黎,无事噶~肝脏类一定要尽 ...

猫猫岩岩2个月,黎左我屋企10几日咋。我之前无喂过距食肉,家下一日4餐,都系俾少少湿粮捞一捞干粮距食。距食得好少,一餐都系30-40粒猫粮,有时都未必食得晒,黎果时就好瘦吖。等距食晒呢包湿粮,我准备试下每餐混D鱼肉俾距,睇下会唔会谷得距肥D啦
    距每次便便之后,我都有同距抹屁屁咖,但唔知点解,距活动范围都仲系一阵味,唔系臭味,总之就系一阵猫味,反而距个身就无味啵
    因为老妈子对味道敏感,所以唔准备猫砂,教距响厕所解决,距一屙就冲走(屋企经常有人),但呢几日,唔知点解距大小二便自己都会踩到,搞搞次次都同距洗脚吖